”Bostad löser sig på något sätt”

Jakob Nygårds, ordförande för Ultuna Studentkår, vill att kommunen ska bygga fler, billiga, studentbostäder.

Det råder brist på studentbostäder i flera av landets högskolekommuner, och Uppsala är inget undantag. Men Jakob Nygårds, ordförande vid Ultuna Studentkår, vill ändå peppa nya studenter att flytta hit.
– Låt inte bostadsbristen skrämma bort intresset för att studera.

Boverket gjorde under våren en bostadsmarknadsenkät där det framkommer att 21 av 38 högskolekommuner hade ett underskott på studentbostäder. Enligt Boverket beror detta bland annat på att det finns för få bostäder, och att många av de som finns är för dyra för studenterna.
I Uppsala byggs det studentbostäder. Flera aktörer, bland annat Ultuna Studentbostäder och SLU, har gått samman med kommunen för att öka byggandet. Men Jakob tycker att kommunen kan göra ytterligare och framför allt bygga billigare bostäder.
– Har man inte ett boende påverkar det hur man mår, och många studenter drabbas av stress och psykisk ohälsa om det blir för mycket, säger ordföranden.
Jakob har varit ordförande sedan årsskiftet. Han har bott i Uppsala fyra år och studerar till att bli ekonomagronom vid SLU.
– Jag var själv inneboende hos en av de äldre studenterna under mina första månader i Uppsala. Det är något som är bra, att det oftast finns många äldre studenter som ställer upp.

Enligt honom är det över tre års kötid för att få ett korridorsrum via Studentstaden, som är den vanligaste hyresvärden för studenter i Uppsala.
– Det är ju längre tid än en kandidat på tre år, konstaterar han.
Stiftelsen Ultuna Studentbostäder, SUSbo, är en stiftelse som kontrolleras av Ultuna studentkår, Veterinärmedicinska föreningen och SLU. SUSbo agerar bostadsuthyrare på Ultuna och där är kötiden cirka ett år från terminsstart för att få ett korridorsrum.
Trots att det kan verka svårt är Jakobs upplevelse att det oftast brukar lösa sig med boende.
– Många studenter åker ju på utbyte och då finns ju chansen att hyra en lägenhet eller ett korridorsrum. Det finns även flera familjer i Sunnersta som hyr ut rum i villor till studenter.

Jakobs främsta tips är att ställa sig i bostadskö tidigt, även om man bara funderar på att studera i en viss stad och kanske ännu inte har bestämt sig.
– Det är inte jättelätt att hitta en bostad om man inte är ute i god tid.
Han tycker det är svårt att säga om det är många som tackar nej till en plats på utbildningen på grund av bostadsläget.
– Min uppmaning till studenter som funderar på att plugga här men som tvekar för att de inte hittar någon bostad är att tacka ja ändå. Det är flera utbildningar här i Ultuna som inte finns någon annanstans i Sverige, och det känns som en för stor uppoffring att tacka nej.
Text & foto: Lisa Selander