Så bäddar du trädgården inför vintern

Sara Bonér sadlade om till trädgårdsmästare efter att ha arbetat som sjuksköterska.

Det är nog många som tänker att det mesta av trädgårdsarbetet görs under våren och
sommaren. Men det finns mycket saker som kan vara bra att fixa med i trädgården på hösten. Trädgårdsmästaren Sara Bonér har flera bra råd att ge inför hösten.

Sara Bonér växte upp i Östhammar norr om Uppsala. Sedan tio år tillbaka bor hon tillsammans med sin familj i Sunnersta. Hon arbetar som trädgårdsmästare och driver företaget Green Minds. Som trädgårdsmästare designar hon trädgårdar, planterar, erbjuder trädgårdsskötsel och ger rådgivning. Och hon har flera tips på vad man ska tänka på.
– Generellt ska ingenting gödslas med kväve på hösten, eftersom det blir läckage av kväve i marken då. Växterna behöver dessutom inget kväve när de ska gå in i vintervila. Vill man höstgödsla ska man istället ha gödsel med hög kaliumhalt.

Något som är bra att göra när bladen börjar falla är att räfsa och att klippa ner de blad som blir över i gräset.
– Men klipphöjden ska vara något högre på hösten, konstaterar hon.
Har man äppelträd är september en bra beskärningstid.
– Då slipper man en kraftig skottillväxt som det blir när man beskär trädet på våren.
Körsbär och plommonträd kan man gärna gallra ur på hösten också. Häckar som idegran, tuja, avenbok och bok kan också beskäras.
Sara Bonér började arbeta som trädgårdsmästare först i 35-årsåldern. Intresset växte fram när hon själv fick en trädgård.
– Jag började läsa på mycket och testa mig fram. Jag lär mig fortfarande mycket nytt.
Hon gick en tvåårig utbildning i Enköping med inriktning på växtkunskap och jobbade därefter på olika ställen som trädgårdsmästare innan hon startade sitt företag.

Ett ytterligare tips är att rensa rabatten på ogräs, då är mycket av jobbet gjort inför våren. Enligt Sara kan man även passa på att plantera på hösten.
– För buskar och träd är just nu den bästa tiden att plantera, innan det blir tjäle i marken. Nästan alla tänker ju att det är på våren man ska plantera, men i många fall är det bättre att göra det på hösten eftersom det är en bra temperatur och god tillgång på fukt i marken.
Några undantag är dock barrväxter och vintergröna växter.
– De måste hinna bli ordentligt etablerade eftersom deras blad är kvar under vintern, och de får inte upp något vatten ur marken. Så dessa är bättre att plantera på våren.

I Uppsala är det ofta väldigt kompakt lerjord, vilket gör det svårt för rötterna att få syre. Enligt Sara ska man därför bättra på jorden varje år och när det är lerig jord är det bra att göra det sent på hösten när bladen har fallit.
– Då är det bra att bättra med barkmull, kompost eller kogödsel. Det ger jorden bättre struktur.
Något som är populärt är att odla och ha växter på balkongen. Där gäller det lite olika om växterna måste tas in över vintern eller kan stå kvar.
– Medelhavsväxter som citrusträd eller rosmarin ska man ta in och låta stå svalt. Gärna i ett garage där det bara är några grader, och det finns fönster.

Har man buskar eller perenner i krukor kan de stå kvar ute på balkongen, men då ska man ha isolerat under och runtom krukan.
– Ta frigolit och ställ under krukan och sätt ett liggunderlag runtom, så det blir värme­isolerat. Och sedan är det bra att lägga över en skiva som står emot väta så det inte blir för blött i krukan.
Sara Bonér tycker själv att hösten är en fin årstid för att jobba ute.
– Det blir så vackra höstfärger och det är en behaglig temperatur ute.
Text & foto: Lisa Selander