”Dit fotbollen tar mig går jag”

Sherko Faiqi har alltid vetat att det är fotboll han vill satsa på. Gottsundabon och Siriusspelaren, började redan som liten.
Hans mål är att kunna leva på det han älskar – fotbollen.

20-årige Sherko Faiqi flyttade med familjen, bestående av sina föräldrar och sju syskon, från Luleå till Gottsunda när han var nio år. Han började spela redan i Luleå, och i Uppsala blev det först Unik FK.
– Det var bra att jag spelade fotboll, genom den lärde man känna nya människor och fick vänner. De flesta av oss som spelade där gick också i samma skola.
I Uppsala började han på Valsätraskolan.
– Det är en fin skola, men jag fick mycket kvarsittning, säger han med ett skratt.

Hela familjen har alltid varit fotbollsintresserad. Alla syskon har spelat och det har alltid funnits ett äldre syskon som tränat med honom.
– Familjen kommer fortfarande på alla matcher och tittar, även om jag sitter på bänken så hoppas de att jag ska få spela.
Under tonåren gick Sherko på Gottsundaskolan. Enligt honom själv har skolan aldrig varit något stort intresse, det har alltid varit fotbollen som kommit först. Han började därför i Sunnersta AIF, innan han kom till IK Sirius 2013.
– Jag fick gå upp till A-laget när jag var 16 år. Tränaren där trodde på mig och jag fick mer speltid, berättar han.

Varje helg arrangeras Nattfotbollen, ett projekt som drivs av IK Sirius och andra lokala föreningar där ungdomar kan spela fotboll på olika platser i Uppsala på lördagskvällar. Det var något Sherko själv aldrig missade när han var tonåring.
– Jag var där nästan varje helg från att jag gick i sexan till nian. Det var roligt, och blev alltid som en tävling mellan oss kompisar. Efteråt var man för trött för att vara ute sent på stan, vilket nog tog oss från att hamna i problem.

Första matchen i Allsvenskan var i november 2017, då Sirius mötte AFC Eskilstuna på bortaplan.
– Jag hoppade in i den 70:e minuten. Jag kommer ihåg att jag fick gult kort den matchen, en kille tog strypgrepp på mig. Det blev lite stökigt.
Under förra säsongen befann sig fotbollsspelaren i Bergen i Norge och spelade för det norska laget Nest-Sotra.
– Det var en rolig erfarenhet, jag växte mycket som människa. Jag fick flytta hemifrån, lära mig laga mat, tvätta och hur man ska spendera pengar på ett ansvarsfullt sätt. Jag har fortfarande bra kontakt med laget och fick vänner för livet där.

Under hösten kommer Sherko vara tillgänglig för spel i både Gefle IF och Sirius tack vare ett samarbetsavtal mellan klubbarna. Själv tycker han inte att han nått sin fulla potential som fotbollsspelare.
– Jag ska fortsätta träna som jag gör nu tills jag når min maxnivå. Mitt mål är att kunna bli ekonomiskt oberoende på det jag älskar, att spela fotboll.
Trots att han föddes och bodde första åren i Luleå, ser han Uppsala som sin hemstad.
– Jag känner mig hemma här, just nu vill jag inte flytta. Men man får se, dit fotbollen tar mig går jag.
Text & foto: Lisa Selander