”Från den ljusa sidan”

Sommaren tar aldrig slut! Det är slutet av september och alldeles ljumt ute. Fantastiskt att fortfarande se människor på uteserveringar och i kortbyxor. De som längtar efter kyla och mörker förstår jag inte, tids nog kommer det … och stannar i månader.
Som vanligt har vi på redaktionen letat upp en del spännande och roliga människor och projekt att skriva om i månadens Södra Staden. Jag får ibland lite sura mejl där man tycker att vi är för positiva. ”Fake news” fick jag höra nyss, men så ser vi ju det inte. Det mesta man upplever går att tolka på ett positivt eller ett negativt sätt. Självklart finns det företeelser som är det de är, men mycket går att se både från den ljusa och den mörka sidan.
Jag har alltid sett saker från den ljusa! Jag är så glad för den läggningen, är nog född med den, och särskilt bra passar den i det här jobbet. Södra Staden är nämligen en positiv tidning. Vi vill sprida hopp och glädje inför framtiden, också när det inte är självklart, det är därför vi gör Södra Staden.

Att få berätta om nya skolan i Gottsunda är väl till exempel jättekul! Hemskt det som hände förra hösten, utan tvekan, men det var ju då och nu är ju nu. Som rektor och elever säger, man har lärt sig uppskatta det man har och sammanhållningen på skolan har stärkts. Nya medarbetaren Lisa har skrivit den artikeln.
Själv har jag intervjuat Erik Pelling och ja, jag vet att det finns andra politiker – mer kritiska till utvecklingen – men jag håller faktiskt med honom när han konstaterar att Uppsala har ett guldläge. Många som vill både flytta hit och etablera verksamheter här. Tänk er motsatsen! Folk flyttar härifrån och ingen vill starta projekt.
Att det sedan ibland går väl fort, att en del inte hinner med, är tråkigt, men jag tror politiker och tjänstemän gör sitt bästa i att försöka hålla lagom takt.

Området som kallas Kungsgärdet känner ni till. Jag bor själv i närheten och promenerar ofta med mina hundar längs de vackra gatorna där. I månadens Södra Staden kan ni läsa historien om Kungsgärdet. Det byggdes en gång för att arbetarfamiljer skulle få möjlighet att ha en egen stuga och en egen trädgård. Sådant som många av oss ser som självklart idag.

I Gottsunda har kanske de flesta inte egna hus och trädgårdar, men stämningen är knappast sämre för det. Igen, där finns stora problem, men varför fokusera på dem? Se allt det fina och positiva också i den stadsdelen så kommer den att utvecklas snabbare åt rätt håll. I kyrkan i Gottsunda finns bland annat ett Språkcafé för dem som vill träna svenska. Och träffa nya polare! Diakon Mona Gustavsson berättade för mig om ”win-winsituationen” som uppstår när volontärer som pratat svenska sen barnsben och de alldeles nya svenskarna möts och skapar relationer.
Det är framtiden! Ska vi klara oss i denna värld framöver måste vi mötas och skapa relationer. Goda sådana. På Södra Staden gör vi vad vi kan för att hjälpa till. Ha det fint tills vi ses igen!
Anna Löfving anna@rullgrusmedia.se