Med smak för kaffe i Ultuna

Baristan Joshia Bergh har även han bra koll på hur ett bra kaffe ska smaka.

För nio år sedan började Uppsalabon Johan Sörensson att lära sig mer om kaffe. I höst är det två år sedan han öppnade sitt kombinerade kafferosteri och kaffebar i Ultuna.

Att det är en hel vetenskap bakom hur man får fram den bästa smaken i varje kaffeböna är det nog inte så många som tänker på när de dricker sitt morgonkaffe. Detta är dock något som Johan Sörensson, Uppsalabo sedan mer än tio år, har ägnat mycket tid åt.
– Jag började lära mig om kaffe för åtta eller nio år sedan och gick baristakurser för skojs skull. Jag har alltid tänkt att jag någon gång i livet vill ha ett café, men med en liten twist.

Johan öppnade det kombinerade kafferosteriet och kaffebaren, The Broker Coffee Roastery & Coffee Bar, i augusti 2017. Det ligger på SLU:s campusområde i Ultuna, och är även en del av Green Innovation Park.
– Vi har ett tänk som passar in. Till exempel säljer vi gårdagens mackor eller lunch för halva priset för att minska matsvinnet, och vi försöker så mycket som möjligt att köpa in närproducerat, säger Johan.
På caféet rostas och serveras specialkaffe, något som ägaren själv beskriver som en ”bättre råvara som behandlats bättre”.
– Då har kaffet rostat varsamt så att alla goda smaker kommer fram. Även vem som producerar kaffet är viktigt, det blir inget bra kaffe om man inte behandlar folket och marken som skapar det på ett bra sätt.

Ägaren Johan Sörensson visar olika smaker ett kaffe kan ha.

Johan beskriver att det finns många olika smakspektrum i en klunk kaffe. Det kan ha toner av choklad, olika sorters bär eller citrus. Vilken smak man själv känner när man dricker kaffet beror mycket på vem man är som person och vilka sorts smakminnen man har.
– Oftast är det baserat på minnen från barndomen.
Kaffet som serveras på rosteriet kommer från bland annat Colombia, Etiopien och Indonesien. Innan kaffet rostas ser det lite ut som en blek nöt som inte luktar så mycket, till skillnad från efteråt när bönan blir brun och får sin kaffedoft. Kaffet rostas i en speciell maskin innan det mals ner. Det är viktigt att inte rosta kaffet för hårt, då det kan bli för beskt, förklarar Johan.
– Det finns så mycket att lära sig, det är både en vetenskap och ett hantverk. Att rosta kaffe är roligt men jag ville ha ett café just för att kunna prata med folk och sprida kaffets evangelium, säger Johan.
Text & foto: Lisa Selander