Rosendal växer så det knakar

Det byggs för fullt i Rosendalsområdet. Flera boende är positiva till förändringarna, men de tycker också att det kan bli rörigt med ständigt pågående byggarbeten och för få parkeringsplatser.

Det blir nog väldigt fint när det är klart. Men det är lite irriterande när det byggs så mycket och låter hela tiden, säger Ronja Rapp.
Hon har bott i Rosendal i snart två år, ett område där det händer väldigt mycket. Den nya naturparken ska invigas under hösten och det finns framtida planer på att bygga minst 500 nya bostäder. En stor del i utvecklingen är att satsa mer på naturen och på hållbarhet.
– Det är superbra att kommunen satsar på just det, säger Ronja.
Hon tycker dock att det finns för få parkeringsplatser, vilket flera som bor och jobbar i området vittnar om. Kristina Carlsson, kontorschef på Handelsbanken, är en av dem.
– Man vill ju att det ska vara lätt för folk att ta sig hit. Men allt växer ju fram så man får ha lite överseende, säger Kristina.
Hon tycker att det märks att det händer mycket i området.
– Det flyttar många nya hit vilket är positivt. Det blir mer liv och rörelse.

Jill Bergefur är huvudprojektledare för Rosendalsprojektet vid Uppsala kommun. Hon berättar att kommunen kommer att bygga ett mobilitetshus lite utanför stadsdelens centrum.
– Där kommer det att finnas parkerings­platser. Rosendal är ju planerat att bli en ny typ av stadsdel där man i första hand väljer att gå eller ta cykeln, i andra hand att åka kollektivtrafik och i tredje hand att ta bilen.
Hon är medveten om att det kan bli rörigt under ombyggnationen. Kommunen har öppnat en tillfällig parkering, i närheten av brandstationen, för att underlätta lite.
– Det är såklart viktigt för verksamheten i Rosendal att det går att ta sig fram. Tyvärr är inte all service på plats än, och vi får hantera den utmaningen så länge, säger Jill.

En annan boende är Theo Hafström. Han är student och har bott i Rosendal sedan i januari. Han tycker att det är bra att Uppsala kommun satsar på mer natur.
– Det är ju väldigt moderna hus här i området, så då är det bra att kompensera med det natursköna.
Något han saknar i området är ett större utbud av restauranger.
– Det finns inte så många alternativ i området just nu, säger Theo.
Text & foto: Lisa Selander