Tjejerna får badhuset för sig själva

Projektet med tjejsim är en del av kommunens åtgärdsprogram i Gottsunda/Valsätra.

Tjejmorgonen på Gottsundabadet har funnits i 12 år och har blivit en populär aktivitet. Varje söndag kommer runt 70 tjejer och kvinnor och får ha badhuset för sig själva.

Helene Lundevall är koordinator på Fyrishov AB, det kommunalägda aktiebolaget som driver badhuset. Hon berättar att Tjejmorgon är något som har anordnats i snart 12 år.
– Det var 2007 som det började, efter att det funnits en stor efterfrågan under en lång tid. Då fick vi i uppdrag från kommunen att ordna regelbundna tider bara för kvinnor.

Tjejmorgon anordnas varje söndag mellan klockan 8.00 och 10.00. Då får endast tjejer, kvinnor och barn upp till 6 år bada.
– Många kvinnor vågar vara mycket mer i vattnet. Det har skapat en gemenskap och ett socialt sammanhang, men framförallt ökat kvinnors hälsa och simkunnighet på ett sätt som många annars inte hade haft möjlighet till, säger Helene.
Fram till årsskiftet var det Uppsala kommun som gav Gottsundabadet i uppdrag att anordna Tjejmorgon. Projektet har varit väldigt uppskattat enligt Helene.
– Efter årsskiftet valde vi som bolag att själva fortsätta, då det har blivit en del i vårt koncept för badhuset.

Under tidigare år har projektet fått kritik. 2016 anmäldes badhuset till DO, diskrimineringsombudsmannen, efter ett uppmärksammat fall som bland annat UNT och SVT Uppsala rapporterade om.
En 5-årig pojke nekades att bada under tjej­morgon, vilket upprörde många och konceptet ifrågasattes. DO gjorde dock ingen tillsyn av Gottsundabadet, och på senare år har det inte varit några fler uppmärksammade fall.

Projektet är en del av de åtgärdsprogram som finns för bland annat Gottsunda och Valsätra, och ska finnas som ett språk- och hälsofrämjande stöd för kvinnor. Det kommer mellan 50 och 70 besökare varje söndagsmorgon. Under mornarna erbjuds bland annat simundervisning.
– Vi har även en del skolor som kommer, där elever som inte har möjlighet att simma med sin klass på idrotten får komma. Då har lärare själva tagit initiativet att åka dit på söndagsmorg­nar med tjejerna.
Det finns i nuläget inga planer på att utöka tiderna då endast tjejer och kvinnor får simma, men Tjejmorgon kommer att fortsätta framöver.
– Det känns väldigt bra att kunna anordna det här, avslutar Helene.
Text & foto: Lisa Selander