”Jag säger alltid att du kan bli nästa Zlatan”

Zziwa Sulait har startat den ideella föreningen Gottsunda United. Varje dag ordnar han fotbollsträningar för barn och ungdomar i Gottsunda, för att de ska få spela fotboll och umgås.

Sedan ett år tillbaka har Zziwa Sulait bott i Uppsala. Han flyttade hit från Växjö.
– Det var en kompis som bodde här och sa att Uppsala är en bra stad.
I vintras kom han på idén att starta Gottsunda United. Han började prata om idén med barn och unga killar som han träffade på stan.
– Jag försökte prata med dem som jag såg hänga i centrum ofta, ibland sent på kvällarna. I början var de misstänksamma och en del blev irriterade, men jag sa bara att om de vill träffas och hänga och spela fotboll så finns jag här.

Efter ett tag var det allt fler som kom till fotbollsplanen vid Eddaskolan och började träna. Enligt Zziwa har de träning varje dag, på var­dagskvällar och oftast mitt på dagen på helgerna. Han driver allt helt själv och för honom handlar det om mer än bara fotboll.
– Jag pratar mycket med ungdomarna om de har olika problem och jag försöker hjälpa till. De lyssnar på mig och ringer ofta till mig ifall det är något.

Zziwa Sulait

Det märks att många av de unga i Gottsunda känner till Zziwa. När vi träffas för intervjun i Gottsunda centrum hejar flera på honom och stannar och pratar. Flera personer ringer honom och frågar vilken tid träningen börjar. På träningarna är det väldigt blandade åldrar, och både tjejer och killar får vara med och spela.
– Det är bra att de tröttar ut sig på träningen, så de åker hem och sover och sen orkar gå till skolan. Då har de inte tid att hamna i problem.
Zziwa har själv alltid spelat fotboll och under uppväxten betydde sporten mycket för honom.
– Sport och fotboll är hela mitt liv, nästan alla människor som betyder mycket för mig har jag träffat genom sporten.

Med Gottsunda United vill han främst hjälpa barn och unga, och få dem att inse sina talanger.
– Barn behöver alltid någon som kan berätta för dem att de är bra, och att de har alla möjlig­heter i världen. Om något av barnen säger att drömmen är att bli fotbollsproffs då säger jag alltid att du kan bli den nya Zlatan.
Han hoppas på att kunna utveckla sitt projekt.
– Nästa år vore det kul att kanske få spela i en turnering, och kunna ha träningarna på mer regelbundna tider och möjlighet att träna både inomhus och utomhus. Nu på hösten blir det ju lite kallt att spela ute.
Text & foto: Lisa Selander