I Vreta träffas man på hemmaplan

På årets ”allra sista sommardag” i slutet av september hade Vreta IF 5-årsjubileum. Sammanhållningen i det natursköna området Vreta, strax söder om Uppsala, är stor. Så gott som alla boenden är medlemmar i Vreta IF och delaktiga i de aktiviteter som anordnas. Och är man inte medlem kan man komma ändå.
– Alla är välkomna att vara med, intygar Daniel Sköld som är medlem i styrelsen. Det finns alltid något man kan hjälpa till med.

Just idag finns det extra mycket att hugga tag i. Kiosken ska fixas, matcherna dömas och barnen aktiveras. Det är fotbollslag från andra delar av Uppsala på plats och på Midsommarängens fotbollsplaner spelar flickor och pojkar i olika åldrar och konstellationer. Att spela är det viktiga, inte att vinna.
– Man går ifrån själva tävlandet mer och mer, berättar Daniel. Att ha kul, leka och bli kompisar är det viktiga.

Tove, Thea och Lova är tre rikta fotbollsentusiaster – och bästa kompisar, som alla bor i Vreta.

Tre tjejer som är just det är Tove, Thea och Lova, alla tio år gamla. De går i olika klasser i skolan men har blivit bra vänner i fotbolls­klubben. De går på träningarna flera gånger i veckan och pratar i munnen på varandra om hur skojigt de tycker det är.
– Jag älskar fotboll, säger Lova. Vill spela så mycket som möjligt.
– Det är sammanhållningen som är det bästa, teamen vi har, fortsätter Thea.
Att förlora en match gör inte så mycket, tjejerna är överens om att det viktiga är att försöka.
– Om man gjort sitt bästa räcker det, säger Tove. Vi tar hand om varandra här!

Daniel Sköld, som själv har barn i fotbollsåldern, tycker också att det bästa är sammanhållningen som skapas kring föreningen. I styrelsen träffas man varje månad, hemma hos varandra, och lär känna varandras familjer. Lika många mammor som pappor är tränare i klubben och lika många flickor som pojkar är aktiva.
– Det har blivit en naturlig träffpunkt för oss som bor här, säger Daniel. Man samlas på Midsommarängen.
Text & foto: Anna Löfving