Den härliga hösten

Det är mitt i den vackra hösten och jag tycker att livet lugnat ner sig. Många blir deppiga den här årstiden, men jag känner tvärtom. Äntligen får man tid att tänka. Nätterna är långa och mörka, då kan man sova, och på dagarna går allt i ett lugnare tempo. Kanske jag som börjar bli gammal och långsam, men då är jag glad över det. Skönt att inte behöva tänka på bikiniformen på ett bra tag!
Apropå gammal, i helgen som gick begravdes min farbror och i mitt huvud har han och pappa nu fått sällskap i himlen. De hängde ihop hela livet och när pappa gick bort i julas blev det tomt vid Runes sida. Så skönt att tänka så, ingenting tar slut – det fortsätter bara på ett annat sätt.

Jag vet inte exakt hur prästen Eva Sundelin Isaksson och hennes kollegor i församlingen i Gottsunda och Sunnersta tänker sig livet efter detta, men något åt det hållet är det nog. I det här numret av Södra Staden berättar Eva om Allhelgonafirandet i Uppsala, speciellt i de södra delarna, och hur traditionen har vuxit sig starkare. ”Fler som kommer till kyrkan och kyrkogården på Allhelgonahelgen än vid advent och jul numera”, berättar Eva.
Många som kommer till stallet också. Ridning som aktivitet efter skolan eller jobbet blir mer och mer populärt. I Lurbo stall söder om stan är det full rulle varenda dag i veckan. Särskilt mycket händer det på loven och under vår- och sommarhalvåret, men rida kan du faktiskt göra jämt. Och hur gammal du än är. Lisa har intervjuat verksamhetschefen Alexandra Eriksson, som säger att pensionärerna i stallet är många. Ridningen kan man bära med sig hela livet, enligt Alexandra och den tanken känns bra. Har du aldrig ridit tidigare är det heller inte försent att börja. Då har du bara det roliga kvar!

I Lurbo stall är man förresten miljöintresserad, vilket också är vad Rosendalsbon Gudrun Utas är. Ända sedan Greta Thunberg satte igång med sina klimatstrejker för över ett år sedan har Gudrun arrangerat liknande aktiviteter i Uppsala. Senast var det över tusen personer som strejkade för klimatet tillsammans med Gudrun. Läs Lisas intervju med henne längre fram i tidningen.
Och läs porträttet av Södrastadenbon Johanna Stenlund, som tipsar om barnböcker – en ny varenda dag – på sitt Instagramkonto ”Barnbokstips”. Massor med inspirerande idéer bjuder Johanna på och gör du det inte redan, börja genast följa henne.

Oss får du också gärna följa även om vi inte är riktigt världsmästare på sociala medier än. Men vänta bara! Har just inlett ett samarbete med två duktiga Gottsundabor för att bli bättre på webben, Facebook och Instagram. På tidningsarbetet är vi redan rätt bra – det har ni märkt va!
Önskar er en trevlig stund i skönaste fåtöljen eller soffhörnan nu. Ta det lugnt, tänd ett ljus, drick en kopp te. Ingenting försvinner för att du varvar ner en smula. Det är det hösten är till för, den härliga hösten. Vi måste varva ner för att orka börja om sen.
Anna Löfving anna@rullgrusmedia.se