Historien lever kvar i Ekeby bruk

Flera företag, skolor och restauranger har sin verksamhet på det gamla bruksom­rådet.

En del av den gamla skorstenen syns i konferensrummet. Svartvita fotografier hänger på väggarna. Trots att det var närmare 30 år sedan produktionen på Ekeby Bruk lades ner så lever engagemanget för företagande kvar i lokalerna.

Redan 1886 började det produceras i Ekeby bruk. Bolaget Uppsala-Ekeby AB bildades och började tillverka tegel, kakel och keramik. Från 1918 fram till 1970-talet, när fabriken lades ner, var det landets största kakelfabrik.
Idag finns det både företag, skola och restaurang i de gamla fabrikslokalerna. Den byggnad som är formad som en triangel drivs som en bostadsrättsförening av Brf Uppsala Ekeby Industrihus, och flera företag äger lokaler i det gamla bruksområdet. Ekeby Bruk Bad och Kök är ett av dem.
– Med alla företag som är här är räknas nog Ekeby bruk fortfarande som en stor arbetsgivare i Uppsala, säger Darek Boczar på Ekeby Bruk Bad och Kök.

Historiskt samarbetade Uppsala-Ekeby AB med flera kända konstnärer, bland annat Vicke Lindstrand som gjort den kända elefantfiguren. På Ekeby Bruk Bad och Kök har man sparat flera keramikprydnader från brukstiden, och man har en utställning med konstnärlig keramik från flertalet konstnärer.
– Det är många som frågar och vill se produkter från den gamla Ekeby-tiden. Vi har haft flera kunder som kommit till oss och känt igen sig för att de haft någon i familjen som arbetade i huset under brukstiden.

På Ekeby Bruk Bad och Kök lever traditionen vidare, då man bland annat säljer kakel. I deras butik gör sig historien påmind på flera sätt. Förutom keramikutställningen, och flera fotografier på hur det såg ut under 1900-talet, så är en del av den gamla skorstenen kvar i konferensrummet. År 1912 byggdes en järnvägsstation på området, och Darek berättar att spåren gick igenom bruksområdet.
– När vi först kom till de här lokalerna så var tågrälsen kvar i golvet.
Trots att det är mycket som har renoverats och byggts om, så är det viktigt att bland annat tegelfasaden som var på fabriken bevaras som den är.
– Något vi gärna vill göra är att ljussätta fasaden. Det är så fint med det gamla teglet och man vill att det ska synas bättre, säger Darek.