En oas av kultur i Hågabyn

Kulturhjältarna är en förening med ändamålet att berika kulturlivet i Uppsala. Föreningen jobbar med flera olika scener och arrangörer, bland annat Kulturoasen, Parksnäckan, Uppsala vegofest och Uppsala choklad- och kaffefestival.

Kent Wennman som är en av medlemmarna i Kulturhjältarna och bosatt i Håga kände att det behövdes ett rikare kulturliv även där. För drygt elva år sedan öppnade han Kulturoasen i Hågabyn.
Kent Wennman har arbetat med olika typer av event i större delen av sitt liv. Sedan 20 år tillbaka är han med och driver den ekologiska butiken Tant Gröns Skafferi i Hågabyn. Butiken har sedan 2008 också fått sällskap av kultur i byggnaden – scenen Kulturoasen.
– Jag kände att jag hade en hel lokal kvar att fylla och att vi skulle behöva lite kulturevenemang här ute. Och så blev det Kulturoasen. Många söker sig hit för att uppleva olika kulturevent, såsom konserter i olika former, den årliga lyktvandringen och marknader som vi arrangerar. Det är en väldigt bra samlingsplats, berättar Kent.

Varje söndag vankas det lunchbuffé och kulturevenemang, vanligtvis konsert. Kulturoasen arrangeras av föreningen Kulturhjältarna tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan med målet att erbjuda Uppsalaborna ett brett utbud av kultur. Under konserterna är det frivillig entré och tanken är att så många som möjligt ska få komma och vara som de är.
– Det är en väldigt avslappnad kultur här. Det är inte bara större sällskap som kommer, utan många kommer hit ensamma bara för att umgås och uppleva atmosfären. Det är roligt, för då känner man verkligen att man har lyckats, när alla trivs, säger Kent.

Under åren har flera skickliga musiker uppträtt på Kulturoasens scen såsom Bill Öhrström, Claes Janson och Den flygande bokrullen. Det är inte enbart konserter som erbjuds utan även andra event. Tidigare har det arrangerats hälsomässa, föreläsningar och marknader. Ett av de mest populära eventen är lyktvandringen genom Hågadalen som sker årligen i november. Årets lyktvandring äger rum lördagen den 9 november klockan 16.00.
– Det är ett väldigt populärt arrangemang under hösten där vi vandrar tillsammans och lyser upp höstmörkret med tusentals lyktor. Förra året var det ungefär 4200 personer som deltog!
I Kulturoasens lokaler finns butiken Tant Gröns Skafferi som säljer miljövänliga produkter och serverar ekologisk lunchbuffé på söndagar. Även butiken Vintage vurum Håga som säljer porslin, lampor och annan inredning håller hus i Kulturoasens lokaler. Under hösten 2019 kommer flera populära musiker att uppträda, bland annat Ale Möller Trio, FJK och trion Gyttring som framför en irländsk julkonsert. Flera musiker återkommer till Kulturoasen just på grund av den goda stämningen.
– Det är kul att så många återkommer hit, det är mycket uppskattat. Men självklart vore det jättekul om ännu fler hittade ut till Kulturoasen och får uppleva den trevliga stämningen, säger Kent.
Text: Agnes Bergman