Med förkärlek till barnböcker

Uppsalabon Johanna Stenlund vill inspirera både barn och vuxna till läsning. Med sitt Instagramkonto ”Barnensboktips” recenserar hon barn- och ungdomsböcker.

När Johanna Stenlund var liten älskade hon att läsa böcker av Barbro Lindgren om Loranga, Masarin och Dartanjang, men även vardagsskildringar.
– Jag kunde också tycka om när det var övernaturliga inslag, och något lite mystiskt hände.

Via sitt Instagramkonto, med nästan 13 000 följare, tipsar hon oftast om nyutgivna böcker. Allt från bilderböcker för de minsta till berättelser för ungdomar. Johanna startade kontot på hösten för tre år sedan, och sedan dess har det bara vuxit och breddats till både en blogg och Facebook.
– Det är roligt för jag får mycket frågor från föräldrar som hör av sig och till exempel vill hitta en bok med ett speciellt tema. Jag får också mycket återkoppling från lärare och familjer som läst böcker jag tipsat om.
Hon är Uppsalabo sedan tjugo år tillbaka och flyttade hit från Dalarna för att börja studera. Idag bor hon i Norby med sin man och tre döttrar.
– Jag bodde faktiskt i Norby som inneboende när jag precis flyttat till Uppsala. Idag bor vi intill Skivlingparken och Hågadalen, vilket är ett fantastiskt ställe för utflykter med barnen. Jag gillar att ha nära både till naturen och staden.
Johanna har alltid älskat att läsa och tyckt om barnböcker lite extra. Hon insåg själv att det är svårt att navigera i det stora utbud som finns.
– Många föräldrar väljer det de själva känner till och har läst som små. Det blir mycket Pettsson och Findus och Astrid Lindgren. Det är inget fel med det, men det finns så mycket mer att upptäcka. Vi har så otroligt många begåvade barnboksförfattare i Sverige idag.

På sitt konto recenserar hon cirka en bok om dagen. Hennes favorit just nu är Folk av Emma och Lisen Adbåge.
– Ofta när jag recenserar en bok försöker jag se hur den speglar samtiden. Det är viktigt för barnen att kunna känna igen sig men även få inblick i andras liv.
Trots att Johanna redan nu får mycket uppdrag kopplat till ”Barnens boktips”, utöver sitt vardagliga jobb som utbildningsspecialist, hoppas hon kunna göra ännu mer i framtiden.
– Jag vill kunna inspirera föräldrar till yngre barn, men också barnen själva. Det skulle vara roligt att få göra mer inom skolan, och få träffa barn och unga och prata om böcker och inspirera.

Enligt Johanna är det viktigt att läsa själv som vuxen för att få barnen intresserade.
– Att få en fysisk bok i sin hand och kliva in i en annan värld, antingen för sig själv eller tillsammans med en vuxen, är något av det bästa vi kan ge varandra idag.
Hon uppmanar även föräldrar till att våga upptäcka nya böcker, till exempel genom att gå till biblioteket.
– Biblioteken är en otrolig resurs, det är gratis och finns hur mycket som helst att upptäcka. Jag ser framemot bygget av det nya biblioteket i Rosendal, och få se hur det kommer att bli där.
Text: Lisa Selander Foto: Peter Hagström