”Vissa har ridklubben med sig hela livet”

Thea Krantz, med katten Myran, Ava Klick och Frida Sävmarker, med katten Mulle, rider alla på ridklubben.

De två stallkatterna Mulle och Mysan stryker omkring vid hästarnas boxar. I ena delen av stallet pågår en ridlektion. På Lurbo Ridklubb är det full fart året om.

Med runt 500 medlemmar och över 50 lektioner i veckan är det mycket som händer på ridklubben. Alexandra Eriksson är verksamhetschef och hon är ansvarig för driften på ridskolan och koordinerar de olika verksamheterna.
– Vi fokuserar mycket på helhetstänket och allting som kretsar kring hästen. Samspelet mellan häst och ryttare är viktigt för att bli en bättre ryttare.

Själva ridklubben bildades år 1962. Uppsala kommun byggde år 2004 de lokaler där klubben finns idag. Som mest aktivitet på stallet är det mellan augusti och i slutet på juni.
– Då har vi fullt upp, även på loven då vi har extra aktiviteter med olika kurser för både vuxna och barn.
Bara under höstlovet kommer man anordna bland annat ett nybörjarläger och hoppläger, en hopptävling och den vanliga verksamheten utöver det.

Klubben har en tydlig miljöpolicy där man vill vara med och bidra till ett bättre klimat. Ett projekt som finns planerat för framtiden är att klubben ska delta i ett EU-projekt för att förbättra vattnet i Hågaån. Lurbo Ridklubb är en av fem anläggningar i området som blivit utvalda att vara med i projektet.
– Jag kan inte säga så mycket mer om det nu, men vi ser fram emot att vara en del i det här, säger Alexandra.
I stallet finns runt 40 hästar, både ponnys och större hästar. Det är en stor åldersspridning bland personer som rider vid klubben, de yngsta börjar redan i treårsåldern. Till Lurbo Ridklubb kommer de som är nybörjare men det finns också många tävlingsryttare på klubben, som tävlar både i hoppning och dressyr.
Elsa Kihlström och Mira Pomp är båda 16 år och aktiva i ungdomssektionens styrelse. Ungdomssektionen finns till för de yngre ryttarna och anordnar bland annat kurser, tävlingar och pyssel i stallet.
– Vi är med och anordnar olika aktiviteter för alla som är under 26 år. På höstlovet ska vi till exempel ha en Halloweenkväll, berättar Elsa.

Elsa Kihlström har ridit sedan hon var fem år. Här med sin häst Roxy.

Hon har ridit sedan hon var fem år, medan Mira började när hon var elva.
– Min kompis red här och då ville jag också testa på. Till slut fick jag med hela familjen att börja rida här, säger Mira.
Något som styrelsen även arbetar med är att de yngre barnen ska få känna sig delaktiga och ta ansvar genom att bli skötare. Som skötare får man ta extra ansvar för en eller två hästar bland annat genom att sköta om utrustningen och boxen.
– Det är kul att se de yngre barnen som kommer hit och är nybörjare, och sedan blir skötare och tar hand om hästarna och känner ett ansvar. Jag tycker själv att jag vuxit mycket som person här. Jag brukar vara lite blyg men man känner att det här är en trygg plats. Alla är ju här av samma anledning, att vi älskar hästar, säger Mira.
– Det är roligt att se utvecklingen, både hos sig själv som ryttare och hur hästen utvecklas. Nästan allt med ridklubben är roligt och man får många nya vänner, säger Elsa.

Verksamhetschefen Alexandra Eriksson.

Verksamhetschefen Alexandra har själv ridit hela livet, och började som ridskollärare.
– Det är vissa här som red på gamla Lurbo, som kanske började igen och nu är pensionärer. Vissa har ridklubben med sig hela livet, säger Alexandra.
Text: Lisa Selander Foto: Peter Hagström