”Bandy är en vacker sport”

Han har varit engagerad i BandyKul i över tio år och själv åkt skridskor sedan han var fem år. Uppsalafödda Håkan Södergren brinner för att alla barn och unga ska få ha kul på isen.

Håkan Södergren minns att han var runt fem år första gången han åkte skridskor.
– Jag åkte otroligt mycket skridskor så fort det fanns en is någonstans. Då fanns det ju inget direkt uppstyrt som det här, så man åkte med de andra barnen som var på samma plan.
Idag bor han i Norby i södra Uppsala och är med i UNIK, Uppsala-Näs IK, bandyklubb som håller till i Valsätra. Han började där som tränare när hans egna barn var små.
– Jag har två pojkar och från år 1998 när den äldsta började träna bandy så blev jag tränare för laget han var med i.

Han fortsatte träna tillsammans med sonen tills de båda kunde spela seniorbandy tillsammans.
Det är fyra bandyklubbar i Uppsala som är med och driver BandyKul för barn på förskola upp till årskurs tre. Tidigare hade alla klubbar varsin bandyskola.
– Jag tänkte på det när jag var tränare, att det här skulle kunna göras lite bättre.
År 2007 var Håkan med och drog igång det gemensamma projektet BandyKul.
– Jag är med och ansvarar för UNIK:s del i BandyKul, men vi har ett gemensamt varumärke tillsammans med de andra klubbarna.

Det är en dimmig onsdagseftermiddag på Studenternas IP när UNIK anordnar BandyKul. Håkan är med som alltid och har en träningsgrupp med flickor mellan sju och nio år. Det är mycket att hålla koll på. Flera föräldrar kommer fram till Håkan och frågar om material och skridskoslipning. Han ansvarar även för de unga ledarna som hjälper till.
– Som gruppledare får de hålla i en egen barngrupp och coacha. Det är viktigt att lära sig hålla koll på barnen så de inte åker åt alla olika håll och kanter.
Han säger att det är många ungdomar som har haft nytta av att ha varit ledare på Bandy­Kul.
– Jag håller ju utbildningar med dem om ledarskap och hur man pratar inför grupp, så de kan bli bra, unga ledare.

Han poängterar att det viktigaste är att alla har kul på planen.
– Alla barn som är med här blir ju inte bandyspelare, men det här är otroligt viktigt för Uppsala bandy.
60 år efter att han började åka skridskor tycker han fortfarande att det är lika roligt, framförallt att spela bandy.
– Rent speltekniskt är bandy väldigt intressant och sedan är det viktigt med skridskoåkningen. Bandy är ett intelligent spel. Om du förstår och kan läsa spelet så kan det bli något vackert. Text: Lisa Selander Foto: Peter Hagström