Dörren mot framtiden!

Jul i gemenskap, det låter som en självklarhet. Men är ju inte det för alla. För de flesta av oss närmar sig en tid av umgänge, omtanke, glädje och vänskap. Hela året planerar vi för gemenskapen under jul och nyår och största oron är att farmors julklappar ska vara flottare än mormors … eller att årets julglögg inte slår förra årets. För många går tankarna så, men inte för alla. Det finns de som inte träffar någon under hela julperioden. Som inte får en enda julklapp eller ett enda julkort, som upplever större ensamhet än någonsin annars under just julen.

Vi tycker kanske att vi har tillräckligt med egna barnbarn och julgranar, men tänk om varenda en av oss tog oss en funderare inför den här julen. Och bjöd in en person eller en familj som inte verkar ha någon annan att träffa. En granne som är nyinflyttad, kanske från ett annat land, någon vars barn bor långt borta, någon som just skilt sig eller varför inte hon som sitter utanför butiken med en mugg. Kanske vill hon ha en skinkmacka framför brasan hemma hos dig på julafton. Och du får känna den ljuvliga känslan av att ha gjort någon glad. Skingrat någons ensamhet, kanske till och med mättat någons mage.

Böjar låta som en riktig präst nu och det är jag ju inte. Men jag blev inspirerad av mötet med Boel och de andra i Gottsunda församling där de under julen arrangerar aktiviteter för dem som känner sig ensamma. Bor du i närheten av någon av kyrkorna i södra staden har du absolut någonstans att ta vägen i jul om du behöver. Eller så lyssnar din granne på mig och bjuder in till gemenskap i hans eller hennes hem lagom till jul.
Du har det åttonde numret av tidningen Södra Staden i din hand. Det är andra året vi gör tidningen och för varje månad får vi mer respons på det vi förmedlar. Jag rör mig kanske mest i Gottsunda och Sunnersta, men också i de andra stadsdelarna händer det massor och mina reportrar Lisa och Agnes försöker skriva om stort och smått på olika platser. Tycker du att vi missar någon del av de södra delarna kan du väl höra av dig till mig, jag vill mer än gärna ha tips på vad vi ska uppmärksamma. Vad vill ni till exempel att den historiska artikeln ska handla om? Med månadens intressanta Valsätraskildring har vi gått igenom stadsdelarna nu.

November var en väldigt grå månad. Den är alltid grå, men i år tror jag inte solen synts till en enda gång. December brukar inte vara mycket bättre, men då tänds åtminstone stjärnor och girlanger i fönstren. Och i bästa fall kommer det lite snö. Jag är ingen skid- eller skridskofantast, men med tanke på mörkret – låt det snöa nu snart! Julstjärnor i fönstren och lite snö på marken, då vänder humöret snart uppåt igen.

Nu vill jag och mina kolleger önska alla er som läser Södra Staden en riktig fin och harmonisk advents- och juletid. Att ni får möjlighet att göra det ni vill, vara där ni vill vara och träffa dem ni vill träffa. Riktgt så bra brukar väl ingen av oss lyckas, men att det åtminstone inte blir tvärtom önskar vi er alla.
Så ses vi 2020! Känns ju toppen, som en möjlighet att lämna något bakom oss och gå in i något nytt. Som ett avstamp, en dörr som stängs och en som öppnas – mot framtiden.
Anna Löfving anna@rullgrusmedia.se