Hockeyklubben som vill göra sporten tillgänglig för alla

Nu under vintermånaderna är det säsong för isidrotten. För barn i södra delen av Uppsala som vill testa på att åka skridskor eller spela hockey finns Uppsala Young Hockey Club. En ideell förening som startade med målet att göra sporten tillgänglig för alla barn.

Det är kallt i ishallen. Några av barnen som alldeles strax ska träna är där med sina föräldrar och äter mellanmål innan de drar på sig skridskorna. Patrik Danielsson, ordförande för Uppsala Young Hockey Club, slår sig ner i hallens fikarum. Han var med och startade klubben år 2008.
– Vi gjorde det för att vi brinner för hockey och vill få andra att göra det också, säger Patrik.
Det var han, Petrus Wouda, Mats Emanuelsson, Gordon Jansson och Göran Hartman som startade projektet. Då fanns inte ishallen, Fresh Air Nice Ice Arena, som nu ligger alldeles intill Valsätraskolan.
– Vi började först spela utomhus men det var svårt att spola och få till bra is. Så 2014 satte vi igång att bygga hallen som invigdes den 16 januari 2015.
Patrik förklarar anledningen till att man valde att bygga en helt egen hall.
– Trots att Uppsala växer mycket som stad är det här den enda ishallen som finns på den här sidan av stan. Vi ville ta isen till barnen, jag tycker att det ska finnas möjlighet att få åka skridskor i närheten där folk bor.

Patrik Danielsson, ordförande för Uppsala Young Hockey Club, brinner för hockeyn.

Hockeyn har varit ett livslångt intresse för Patrik. Han började spela i Almtuna IS när han var 11 år och har både varit tränare och suttit med i styrelsen.
– Jag har lärt mig mycket genom hockeyn och träffat många människor och kompisar genom sporten.
Klubben bygger på ideellt arbete. Man har fått sponsring av företag och ansökt om pengar från olika fonder. De som är engagerade i klubben tar själva hand om anläggningen så att den hålls ren och ser till att isen spolas.
– Vi turas om. Ibland är man här vid 06 på morgonen eller vid 22.30 på kvällen för att spola så det blir bra is.
Uppsala Young Hockey Club är en ungdomsförening utan någon seniorverksamhet.
– Vi ville satsa på barnidrotten. Målet med den här klubben är inte att man ska nå SHL utan att man ska få spela och ha kul, förklarar Patrik.
Klubben har några flick- och pojklag samt hockeyskola och skridskoskola för barn mellan 4 och 10 år. Det går att låna material på plats för att alla ska få testa på och det går även att hyra utrustning under hela säsongen.
– Hockeyutrustning är dyrt och alla har inte råd med det, men vi vill inte att det ska vara något som hindrar barnen från att spela.

Träningarna försöker läggas på bra tider så att föräldrarna ska kunna ha möjlighet att skjutsa barnen till hallen.
– Därför är det också viktigt med närhet till hallen. Om det går snabbt att ta sig hit hinner föräldrarna skjutsa barnen efter jobbet.
Patrik hoppas att Uppsala kommun ska bygga fler liknande hallar på olika platser runtom i staden.
– De hallar som finns idag, som i Gränby till exempel, där är det så svårt att få tid eftersom det är uppbokat. Uppsala är en stor stad och kommunen måste hänga med bättre.
Målet med Uppsala Young Hockey Club är att göra sporten tillgänglig för alla, oavsett bakgrund eller var i Uppsala man bor.
– Det stärker barns självförtroende om de får lära sig något nytt som att åka skridskor. Många familjer som kommer hit blir otroligt stolta när de ser sina barn eller barnbarn åka skridskor. Det är roligt att se.
Text: Lisa Selander Foto: Peter Hagström