I Gottsunda firades julen i gemenskap

– Behovet av en samlingsplats också på julafton är enormt, säger café- och volontäransvariga Petra Söderberg bestämt. Det är därför man jobbar en sån här dag!

Det är julaftonseftermiddag och de flesta människor är hemma med familjen eller vänner. En del tittar på tv, en del delar ut julklappar, andra äter julmat. Det är dock långt ifrån alla som har sällskap, i Sverige är ensamheten som störst under storhelger som jul och nyår. Gunnar Gillfors, organist i Gottsunda församling, berättar för Södra staden att Gottsundakyrkan sedan flera år bjuder in alla som vill till en samling just på julafton.
– I flera år har vi haft en tradition på julafton här i Gottsunda där vi välkomnar alla till en ”jul i gemenskap”. Både de som går i kyrkan ofta och de som enbart söker ett sammanhang idag brukar komma.

Tidigare på dagen har kyrkans personal dukat upp en orientalisk buffé och Petra säger att med tanke på det ”mångkulturella Gottsunda” var det på tiden med den inriktningen på julmaten.
– Har man en chef som vår, som vågar sticka ut hakan, kan det bli så här bra. Jättegott och väldigt uppskattat.

Full rulle i köket efter den lyckade orientaliska julbuffén. Från höger syns Petra, Azad och Cyraque, som alla uppskattar församlingens arrangemang mycket. ”Det blev ingen mat över”, skrattar Azad. ”Väldigt populärt!”

I köket arbetar också Cyriaque, Azad och Elisabet. Alla tre intygar att om de inte kommit till kyrkan idag hade de varit ensamma hemma. Azad, ursprungligen från Kurdistan, har bott i Sverige i många år och känner mycket folk medan Cyraque bara har varit här i åtta månader. Han känner sig ofta ensam.
– Jag har min syster och hennes man i Sverige, men att få komma till kyrkan som volontärarbetare betyder mycket för mig. Här har jag mina vänner.

Vaktmästarna Esbjörn och Markku är egentligen lediga idag men har kommit till kyrkan för att hjälpa till ändå.

I kyrkans café har Esbjörn och Markku slagit sig ner. De jobbar som vaktmästare i församlingen och är egentligen lediga idag, men kände att de ville hoppa in extra. Markku tycker att arrangemanget på julafton är väldigt bra. I Gottsunda finns många som behöver en extra mötesplats en dag som den här.
– Det kom över 200 matgäster till buffén, det märks att det är uppskattat. En del träffar landsmän här, andra nya vänner och bekanta. Det här området är väldigt utsatt. Text & Foto: Anna Löfving