Nu väntar våren!

Vår bästa tid är nu… om ni frågar mig! Just slutet av februari, början av mars, har alltid varit min favorittid. Ännu kallt och fruset, men man vet att runt nästa hörn väntar våren. Lika efterlängtad varje år! I år kan man inte klaga på en kall och jobbig vinter, men mörkret har varit kompakt.
Jag har träffat många härliga människor när jag knåpat ihop innehållet i detta nummer av Södra Staden. En som fastnade lite extra var entreprenören och friluftsfantasten Erik Falk. Hans och företaget Aktivt utelivs satsning på den gamla Sunnerstastugan vid slalombacken och skidspåren i skogen i södra Uppsala är beundransvärd. Särskilt som snön uteblivit helt den här vintern. ”Maximal otur!” sa Erik själv – med ett skratt. Han verkar inte hänga läpp eller ge upp för att naturen spelat oss ett spratt i år utan väljer att istället satsa mer på sommaraktiviteter. Verkligen en kille som spred god energi bland både personal, kunder (och husdjur) under besöket jag gjorde i stugan i veckan.

Annars är ju Gottsunda ett av de områden som (nästan) alltid får mig att bli på extra gott humör. Faktiskt såpass att jag – och några till – bestämt oss för att satsa på en speciell tidning enbart för Gottsundaborna. Eller för alla som vill läsa mer om det som händer i den stadsdelen. ”GottsundaGO” heter tidningen och hittills har den bara getts ut i ett provexemplar. Det finns att läsa på olika platser i Centrum, kyrkan och skolan, men på lite sikt är tanken att tidningen ska ges ut kontinuerligt och kunna läsas av alla intresserade. GottsundaGO blir ett komplement till Södra Staden, som ju delas ut till samtliga invånare i stadsdelarna i södra Uppsala. Jag berättar mer om GG när första numret närmar sig, men har ni idéer om vad vi ska ta upp i den tidningen får ni gärna mejla mig. ”Goda nyheter från Gottsunda” är undertiteln, de dåliga nyheterna kan man läsa om på många andra ställen.

Idéer till Södra Staden är ni också välkomna att mejla om. Hur många som helst! En gång i månaden kommer tidningen hem till alla, så passa på att tipsa om något spännande projekt.
Är du historieintresserad har du kanske funderingar kring ett område, en byggnad eller en händelse från förr. Skriv gärna till oss, så försöker vi hitta information om hur det ligger till. I detta numret berättar vi om det gamla vackra villaområdet Norby. Mycket man inte visste om det!

På tal om Uppsalabor med förmåga att vända saker till det bästa intervjuade jag nyss seglaren Mats Rimmö. Tillsammans med övriga i besättningen på båten J/70 är han med i Seglingsallsvenskan och passar på att utnyttja den dåliga vintern till att segla. ”Klart det är otäckt med klimatförändringar” sa Mats, ”men när det nu blivit så här väljer vi att hissa segel hela vintern!”
Även om det var länge sen jag hissade segel (jo, det har faktiskt hänt), så uppskattar också jag den uteblivna vintern. Avskyr att skrapa bilrutor, pulsa i snö, betala höga elräkningar och frysa om öronen. Det är obehagligt att klimatet ändras så snabbt och det är självklart trist för både Aktivt uteliv och alla barn som inte får åka pulka som de vill… Men frågar ni mig: Vår bästa tid är nu! Nu väntar våren, värmen och livet på oss frusna nordbor igen.
Anna Löfving anna@rullgrusmedia.se