”Vi seglar året runt”

Det är mitten av februari och i vanliga fall både is och snö på Ekoln. De flesta av oss saknar vintern, men en som inte riktigt håller med är Sunnerstabon och segelfantasten Mats Rimmö.

Att segla är det bästa Mats vet och när isen inte lägger sig blir det möjligt också hela vintern.
– Klart det är blandade känslor, säger Mats, men jag är glad för möjligheten att få träna segling oavbrutet i år.

Mats är tillsammans med de andra i besättningen på segelbåten J/70 med i Segel­allsvenskan och efter några år med lite sämre resultat är de nu sugna på att klättra uppåt i placeringarna.
– Vi halkade ur Allsvenskan för något år sedan, men har nu kvalat oss tillbaka. Känns jättebra att kunna segla mycket just nu.
Ekolns segelklubb är en av flera i Uppsala och folk i alla åldrar, både män och kvinnor, är engagerade. I vissa sammanhang tävlar herrar och damer var för sig, men för det mesta är besättningarna mixade. Mats berättar att det krävs kondition, styrka, koncentration och en förmåga att lösa problem för att bli en duktig seglare. Han gillar komplexiteten i sporten.
– Det är så många delar i segling. Ska man bli duktig måste man träna på alla. Erfarenhet är viktigt, men det finns många andra aspekter. Jag gillar tävlingsmomentet.

Under högsäsong seglar Mats och de andra flera gånger i veckan, men så här års brukar det bli två träningstillfällen. Båten tas alltid upp ut vattnet, sommar som vinter, och placeras på en trailer i hamnen. Det är en del pyssel med att sköta båt och utrustning och det gäller att läsa på regler och annan teori. Att segla är en konst.
– Det är mycket som är roligt, men det bästa är nog frihetskänslan. Att lära sig behärska en stor båt i alla möjliga väder är fantastiskt.

I år seglas Allsvenskan i Skanör, Långedrag, Örnsköldsvik och Västerås. Det är 18 klubbar som deltar, men om man på andra ställen i Sverige också haft möjlighet att träna under vintermånaderna vet inte Mats. Själv är han nöjd med att Uppsala haft extremt milt väder i år.
– Det är förstås oroande med det milda klimatet, men vi gör det bästa möjliga av situationen. Vi passar på att hissa segel året runt!
Text: Anna Löfving Foto: privat